Eucalyptus blad / te

Eukalyptus är ett vintergrönt träd som används ofta för sina medicinska egenskaper. Det kommer ursprungligen från Australien men det har blivit alltmer populärt och finns nu i många delar av världen. Träden trivs bäst i fuktiga miljöer som sumpmark och träsk. Stjälkarna/grenarna på trädet är långa och bladen är runda. De sitter i par mittemot varandra på stjälken. Bladen är svårsmälta att äta hela och det är bara få djur som klarar av att smälta eukalyptusbladen. Däremot fungerar bladen utmärkt till att göra te på. För att lyckas bäst med teet behövs en tsk torkade eukalyptusblad till en kopp vatten. Koka först upp vattnet och låt bladen sjuda i vattnet en stund tills det tagit smak. Blanda inte ihop eukalyptus med eukalyptusolja då oljan kan vara giftig att förtära. Välj ett te som är gjort av eukalyptusblad och tillsätt inte eterisk eukalyptusolja till ditt te för smakens skull. Bladen innehåller antioxidanter, framförallt flavonoider, som skyddar din kropp mot stress.

eucalyotus te

De viktigaste flavonoiderna i eukalyptus är katekiner, isorhamnetin, luteolin, kaempferol, phloretin och quercetin. Genom att tillsätta dessa i din kost så kan det ge ett visst skydd mot vissa cancerformer, hjärtsjukdomar och demens.
Det finns studier gjorda som visade på att kvinnor och män som tillsatte flavonoid till sin diet hade en 18% lägre risk att drabbas av dödliga hjärtsjukdomar. Eukalyptus gjort på bladen från trädet är säkrare för vuxna att dricka. Barn bör inte dricka eukalyptus-te innan en läkare har godkänt det.

Ett örtte gjort på eukalyptusblad används till att behandla förkylningssymtom och influensa. Det finns olika sorters eukalyptusträd. Det som används till att framställa te och olja kallas ofta för feberträd. Bladen på de träden är långa och grågröna. I bladens körtlar finns den eteriska oljan eukalyptusolja.

För att undvika förvirring kan det vara bra att kalla teet för eukalyptusbladste för att inte förväxla det med oljan. När teet har fått stå och dra en stund och fått den ljusgröna karaktäristiska färgen så doftar det starkt. Doften är lite träig och talliknande. Doften förknippas med fräschhet och många producenter välja att tillsätta doften i många skönhetsprodukter.

Eukalyptusbladste går att köpa som färdiga tepåsar eller som löste. Det finns i de flesta livsmedelsbutiker och du kan vara helt säker på att det inte finns någon hälsokostbutik som inte säljer eukalyptusbladste. Om du mot förmodan inte skulle lyckas få tag i det i en fysisk butik så går det utmärkt att beställa från någon webshop online. Se till att följa instruktionerna som står på förpackningen när du ska brygga ditt te. För att skapa sitt eget eukalyptusbladste hemma så behövs eukalyptusblad som torkats. Ett blad blir ca en tsk när det har torkat. Lägg det torkade bladet i en kopp och häll över nästan kokande vatten. Koka upp vattnet men låt det stå någon minut innan det hälls i koppen så temperaturen går ned några grader. Hur länge bladen behöver dra är en smaksak, men mer än 10 minuter behövs inte. Medan teet står och drar kan du passa på att andas in de hälsosamma ångorna från koppen. Sila bort bladen och smaksätt det med lite honung om du vill lindra halsont. För att få ett mer lugnande te kan du tillsätta pepparmynta eller kamomill. Te som endast görs på eukalyptusblad innehåller inget koffein.