Att använda sig av Eukalyptusträdens eteriska olja har gjorts i århundraden i Australien. Oljan är antibakteriell och fungerar som ett antisvampmedel. Den har fått stor spridning och används över hela världen idag.

Inom den ayurvediska medicinen används eukalyptusoljor ofta som behandling av luftvägsbesvär. Den starka oljan användes i England under 1600-talet till att desinficera sjukhus. Det är i löven och barken som det finns cineol i hög koncentration. Den flytande, organiska föreningen Cineole är färglös och det är är den som ger eukalyptusen dess framträdande doft. Cineole kallas ibland också för eukalyptol. Trädets doft fungerar i naturen som ett skydd mot rovdjur. Koalabjörnen, pungekorren och några få insekter kan äta eukalyptusträdens blad och bark. För alla andra, inklusive människan, klarar av de höga nivåerna av cineol. I för stor dos är det giftigt och det är utmärkt som ett naturligt insektsmedel.

Eucalyptus oil / olja

I mindre kontrollerade doser är oljan bra till sårbehandling, hudvård och till att desinficera. Cineole är antibakteriell, antiseptisk och svampdödande.

Den eteriska eukalyptusoljan används för sin medicinska egenskaper över hela världen. Oljan utvinns ur trädets ovala blad. För att framställa oljan behöver bladen plockas och sedan torkas. När de har torkat ordentligt ska de krossas och destilleras för att få ut oljan. Det går inte att använda oljan direkt utan den måste spädas ut först.

Oljan används ofta till att lindra hosta. Den finns ofta med i receptfria hostmediciner som aktiv ingrediens som tillför både smak, doft och de medicinska egenskaperna. Salvor som innehåller eukalyptusolja kan gnidas in på bröst och rygg för att lindra förkylning- och influensasymtom. När den gnuggas in så frigörs ångor som underlättar andningen.

Genom att andas in ångan från den eteriska eukalyptusoljan så kan slem lossas så du kan hosta ut det. Genom att gnida in en rub på bröst eller rygg som innehåller oljan kan vara slemlösande och underlätta andningen.

Genom att använda eukalyptusolja kan man hålla mygg och andra bitande insekter borta. De surrande insekterna är inte bara irriterande de kan också bära på smittsamma sjukdomar som malaria. Den eteriska oljan håller de på avstånd utan att använda massa onödiga kemikalier. Citroneukalyptusolja är mycket effektiv mot insekter och skadedjur.

En utspädd eukalyptusolja användas av aboriginerna på sår för att förhindra infektioner. Idag används den främst på huden för att bekämpa inflammation och främja läkning. Det finns färdiga krämer att köpa på apotek och i hälsokostaffärer som innehåller eukalyptusolja. De läker mindre brännskador och andra hudåkommor. Det går också bra att bland i några droppar utspädd eterisk olja i sin vanliga hudkräm när man behöver smörja något känsligt område.

Astma och bihåleinflammation kan lindras genom att andas in vattenånga med eukalyptusolja i. Det finns personer som är allergiska mot eukalyptus och då kan symtomen förvärras istället. Det behövs forskas mer på hur effektiv eukalyptusolja är mot astma. Även diabetes verkar gynnas av eukalyptusolja. Oljan verkar kunna sänka blodsockret. Det är inte någon säker metod och det finns för lite forskning kring det så om du experimenterar med eukalyptusolja så bör du kontrollera blodsockret regelbundet.