Bladen på eukalyptusväxten kan göras till eterisk olja som går att använda för lokal användning på huden eller till att inandas
.
Genom att andas in ångan från den eteriska eukalyptusoljan så kan slem lösas så det lättare går att hosta upp det. Genom att gnida in en rub på bröst eller rygg som innehåller oljan kan det vara slemlösande och underlätta andningen.

Andningssjukdomar som astma och bihåleinflammation kan hjälpas genom att andas in ånga med tillsatt eukalyptusolja. Oljan reagerar med slemhinnorna och minskar inte bara slem utan hjälper till att lossa det så att du kan hosta upp det.

eucalyotus andning

Det är också möjligt att eukalyptus blockerar astmasymtom. Är ma allergisk mot eukalyptus kan det istället förvärra symtomen. Det finns inte tillräcklig säker forskning om astma och eukalyptus för att kunna säga något säkert.

Eukalyptusbladen är i allmänhet säkra att använda sig av men om man får i sig eukalyptusolja kan det leda till förgiftning. Det är ännu större risk för barn att drabbas av förgiftning. Överkonsumtion av eukalyptusolja kan orsaka kramper, andningssvårigheter, sänkt medvetandenivå och det finns till och med rapporterade dödsfall.

Huruvida oljan är säker för gravida och ammande kvinnor är lika oklart det. Därför bör det undvikas under dessa stadier i livet.

Eukalyptusoljan är stark och direktkontakt med huden kan skapa irritation. Se till att blanda ut oljan med någon annan olja exempelvis kokosolja eller jojobaolja för att späda ut koncentrationen. Prova på en liten plats på huden först för att se om du reagerar på eukalyptusoljan.

Eukalyptusoljan kan påverka vissa mediciner och personer med diabetes, högt kolesterol, sura uppstötningar och psykiska störningar bör rådfråga sin läkare innan eukalyptusoljan används.

Eukalyptusblad har många imponerande fördelar. De kan hjälpa till att minska smärta, främja avslappning och lindra förkylningssymtom.

Många receptfria produkter använder också eukalyptusextrakt för att fräscha upp andedräkten.

Komponenterna i växten absorberar bakterier och för att eliminera dem helt bör du dricka eukalyptusbladste under en hel vecka. Många använder sig av just eukalyptus för att behandla tillstånd som bronkit, influensa, förkylningar, nästäppa och andningssvårigheter.
Vid långvariga besvär bör du alltid uppsöka en läkare men det finns några saker man kan prova själv.

Det går att tillreda te med eukalyptusblad. Använd helst torkade blad, har du färska så kan du lägga ut dem i solen några timmar under dagen. Blanda 1 dl torkade blad med ½ liter kokande vatten. Låt stå i några minuter och sen kan det drickas. Max fyra koppar per dag.

Genom att gurgla med eukalyptus så motverkas lättare andningsproblem. Gurgla bara en gång på morgonen och en gång på kvällen då det är en stark växt som kan irritera matstrupen om det görs för ofta. 2 msk blad till 2 dl vatten är lagom att koka upp. Låt det stå tills det är rumstempererat och sedan gurgla med det i 20 minuter.

Genom att andas in ångorna av eukalyptus så kan det lindra andningsbesvär. Den starka doften vidgar luftvägarna så gör det inte mer än två gånger om dagen. Resultaten märks direkt efter bara några inandningar. Blanda 2 msk eukalyptusblad med 1 dl vatten som kokas tillsammans. Låt det koka tills det blir brunt och häll det i en skål. Lägg en handduk över huvudet och böj dig över skålen för att andas in ångorna.

Genom att koka 2 dl torkade eukalyptusblad med en liter vatten i ett par minuter och sedan hälla ned i badvattnet så kan du ta ett bad som rensar luftvägarna. Porerna absorberar ångan och rensar ut. Bada ca 30 minuter och byt sedan ut badvattnet till vanligt vatten.

Eukalyptusdroppar är till för omedelbar lindring. De går att spara i kylskåpet så de är lätta att bara ta fram vid besvär. Krossa tre msk eukalyptusblad och blanda i 5 dl varmt vatten. Låt stå fem minuter och ta sedan bort från värmen och låt svalna i 20 minuter. Förvara dem i en lite flaska i kylskåpet.