Eukalyptus är en träig växt med gråaktiga löv. Bladen doftar gott och passar bra att binda buketter och kransar med. Eukalyptus trivs både som krukväxt eller i trädgården under sommaren. Krukväxten som odlas är ofta eukalyptusen som har smala, runda blad. Den trivs att stå i sol och behöver vattnas igenom med vatten då och då. Eukalyptusväxten som odlas som krukväxt blir 30-80 cm hög. Den blommar året om och finns i färgerna; röd, vit och grön.

Eucalyptus i trädgård

Eucalyptus i trädgård

Det finns minst 700 olika sorters eukalyptus i olika former och storlekar. Ursprungligen kommer växten från Australien och Tasmanien. Det är en snabbväxande växt med en rak stam som anpassar sig efter miljön omkring den. Den planteras ibland som vindskydd eller som prydnadsträd. Rötterna går djupt ner i jorden och den älskar att stå blött och fuktigt så den kan suga upp all vätska med sina kraftiga rötter. Eukalyptusen avdunstar mycket vatten så den behöver därför vattnas ofta. När man har en eukalyptus i sitt hem så har man samtidigt skaffat sig en naturlig luftfräschare med en stark doft. Det går bra att ha eukalyptusen planterad i en kruka i trädgården. Det är då lättare att ta in växten när de kallare månaderna kommer. En eukalyptus i trädgården håller också många insekter borta då de inte gillar doften av den. Bladen på en eukalyptusträdet är mellan 2-7 cm breda och 2-20 cm långa. De olika sorterna skiljer sig åt i utseende men alla är vintergröna. Bladen är täckta av ett vaxlager som är blågrått och doftar gott. Blommorna på en eukalyptus liknar tofsar och finns i fler olika färger, bland annat; vitt, krämvitt eller rött. Under vintern behöver växten extra ljus i vårt mörka land. Rumstemperatur trivs den i men om den inte kan få det extraljus som den behöver kan det vara bättre att placera den i ett svalare rum under vintern.

Eukalyptusplantan trivs i en sur jord med lågt pH-värde som exempelvis Rhododendronjord. Den gillar inte att planteras om för många gånger så välj en större kruka direkt istället för att inte störa trädets rotsystem i onödan. För att hålla krukan dränerad kan man lägga några lecakulor i botten. Det kan vara svårt att hålla en eucalyptusplanta vid liv i flera år i Sverige då vårt klimat inte överensstämmer med deras naturliga habitat. Vid vattning ska jorden blir ordentligt blöt för att sedan få torka ut ordentligt innan nästa vattning. Om växten får vara utan vatten för länge så kan bladen krulla ihop sig. Under vintern behöver den inte lika mycket vatten som under de varma månaderna. För att stanna av tillväxten på eukalyptusväxten under vintern så kan de ställas i ett svalt och frostfritt rum och inte vattnas så mycket. Eukalyptusplantan klarar av att misskötas med övervattning och torka då och då men inte för mycket eller under en längre tid. För att få en buskigare växt kan man först toppa av 20 cm och sedan 40 cm. Den förgrenar sig naturligt ändå.

Då den inte ska planteras om för mycket så kan det ju dock bli nödvändigt ibland i takt med att den växer. Det bör då göras under våren och helst i en överdriven stor kruka som den har plats att utveckla sitt rotsystem i.